inclusive academic environment for LGBTI+ people

Πρόσκληση συμμετοχής σε επιμορφωτικό εργαστήριο «Συμπεριληπτικές προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα πρακτικές στον ακαδημαϊκό χώρο»

Επιμορφωτικό εργαστήριο «Συμπεριληπτικές προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα πρακτικές στον ακαδημαϊκό χώρο»

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο (Εργαστήριο «ΜΕΘΕΞΗ» του Τμήματος Κοινωνιολογίας) και η Colour Youth, Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, σας προσκαλούν στο επιμορφωτικό εργαστήριο «Συμπεριληπτικές προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα πρακτικές στον ακαδημαϊκό χώρο», που διοργανώνεται την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2022, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου UniDiversity (Universities towards Diversity – Πανεπιστήμια προς την ποικιλομορφία)*. Το επιμορφωτικό εργαστήριο θα υλοποιηθεί από τον Θανάση Θεοφιλόπουλο, Κοινωνιολόγο (MA, MSc), ερευνητή του έργου UniDiversity (Εργαστήριο «ΜΕΘΕΞΗ»/Πάντειο Πανεπιστήμιο), επιστημονικό επόπτη Δομών Δικτύου ΓΓΔΟΠΙΦ (ΚΕΘΙ) για την υποστήριξη επιζωσών έμφυλης βίας και διακρίσεων και μέλος της ΕΙΦ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και από τ@ Σ. Πανόπουλου, διδακτορικ@ ερευνητ@ στο Πανεπιστήμιο του Leeds σε θέματα Δημιουργικής Γραφής και Φύλου. Απευθύνεται σε φοιτητές-τριες (προπτυχιακού, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού επιπέδου) καθώς και καθηγητές-τριες όλων των βαθμίδων, μέλη του ειδικού επιστημονικού προσωπικού (ΕΕΠ), εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού (ΕΔΙΠ), ειδικού τεχνικού εργαστηριακού προσωπικού (ΕΔΙΠ), διοικητικού προσωπικού και άλλων εργαζομένων με κάθε είδους σχέσης εργασίας με Πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα θα δώσεις την ευκαιρία στα άτομα που συμμετέχουν να:
● μπορούν να ξεχωρίζουν μεταξύ βασικών εννοιών και όρων γύρω από την έκφραση, την ταυτότητα, τα χαρακτηριστικά φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό,
● μπορούν να αναγνωρίζουν τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή/και χαρακτηριστικών φύλου στο ακαδημαϊκό περιβάλλον και όχι μόνο,
● αναπτύξουν δεξιότητες για την πρόληψη και αντιμετώπιση αυτών των διακρίσεων στον ακαδημαϊκό χώρο,
● αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να αναγνωρίζουν πιο άμεσα τις ανάγκες των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο ακαδημαϊκό περιβάλλον.
● ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τη δημιουργία ενός ασφαλούς, χωρίς αποκλεισμούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος εργασίας, διδασκαλίας, έρευνας και μελέτης για όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Το εργαστήριο προσφέρεται δωρεάν μέσω της πλατφόρμας Zoom και η γλώσσα του σεμιναρίου είναι η Ελληνική. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε κάντε κλικ εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δρ. Χριστίνα Ιωάννου στο email: ioannou_christina@live.com και τον Θανάση Θεοφιλόπουλο, στο email: theofilopoulosthanos@gmail.com.


*Βασικός σκοπός του έργου UniDiversity είναι η δημιουργία ενός συμπεριληπτικού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, χωρίς διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης ή/και χαρακτηριστικών φύλου, ευαισθητοποιώντας και ενισχύοντας τις γνώσεις ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας (ακαδημαϊκό, ερευνητικό, διοικητικό, φοιτητικό και άλλο προσωπικό) στη χρήση ορθής, αμερόληπτης και συμπεριληπτικής γλώσσας και συμπεριφοράς, στην επίλυση συγκρούσεων και στην εφαρμογή άλλων καλών πρακτικών, με σκοπό την πρόληψη, τον εντοπισμό και την καταπολέμηση των προαναφερθεισών διακρίσεων.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δικαιωμάτων, Ισότητας και Ιθαγένειας (REC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (963181 – UniDiversity – REC-AG-2020 / REC-RDIS-DISC-AG-2020) και υλοποιείται στην Ελλάδα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και την Colour Youth Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, στη Λιθουανία από το Πανεπιστήμιο Vytautas Magnus και την οργάνωση Diversity Development Group και στην Ιταλία από το Πανεπιστήμιο της Μπρέσια και την οργάνωση Avvocatura per i Diritti LGBTI. Το έργο συντονίζεται από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (Εργαστήριο «ΜΕΘΕΞΗ» του Τμήματος Κοινωνιολογίας).

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο εδώ: https://unidiversity-project.eu/